2012. december 12., szerda

Csődbe ment a Kodak, eladók a szabadalmak



Az okostelefon piacon versengő Apple és a Google konzorciumba tömörült és felvásárolta a Kodak 1.100 képalkotó szabadalmát.



A fotográfiai iparág legismertebb, több mint 130 éves cége, az Eastman Kodak még az év elején csődbe ment. A cég nem szűnik meg, jelenleg csődvédelem alatt áll, ennek keretében árusítja ki értékesebb eszközeit. Másfél év áll rendelkezésére, hogy rendezze helyzetét és értékesítse a birtokában lévő nagyjából 1100 képalkotással kapcsolatos szabadalmát.
A vállalat nevéhez fűződik többek közt a fényképezés világméretű hódítását elindító 35 milliméteres kamera, illetve film feltalálása és fejlesztése. De 2005 óta folyamatosan veszteséges, ma világszerte nagyjából 17 ezer alkalmazottat foglalkoztat - a cég fénykorában csaknem tízszer ennyi embernek adott munkát.



A jövőben a cég a kereskedelmi, nagyvállalati megoldások (nyomtatás, csomagolás) piacára fókuszál majd. A Kodak várhatóan januárban zárja le le a csődeljárást és tér vissza a normális működéshez.

A Kodaknak a digitális képalkotás kidolgozásában is úttörő szerepe volt, a fejlesztéseket pedig szabadalmakkal védte, ez egyik legértékesebb vagyona. A szabadalmi portfóliót cégek széles köre licenceli, beleértve az összes mobilipari céget is a Samsungtól a Nokiáig.
Apple és a Google már korábban próbálkozott a portfólió megvásárlásával, az Apple a Microsofttal és az Intellectual Ventures-szel, a Google az RPX-szel és az ázsiai androidos gyártókkal. Mindkét konzorcium ajánlatát elutasította a csődbiztos, ezért összefogtak és közös ajánlatot tesznek, így közös tulajdonuk lenne a szabadalom, mintegy félmilliárd dollárért.


Eredeti itt
Ezt is használtam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése