2012. december 12., szerda

Börtönben az illegális filmmegosztók



A hivatalos álláspont szerint az IMAGINE "az egyik legnagyobb és legproduktívabb bűnözői csoport volt, amely szervezett szerzői jogsértések elkövetésére szakosodott."




Az MPAA (Motion Picture Association of America) a héten nagy győzelmet aratott a virginiai bíróságon. Sikerült bebörtönöztetnie Az IMAGINE nevű BitTorrent-csoport három tagját. 2009-2011 közt ez a csoport hozta nyilvánosságra az angol nyelvű filmek kamerás verzióinak 41 százalékát. Az általuk publikált anyagok nagyon népszerűek voltak, nagy gondot fordítottak a felvételek és a hang minőségére.

A csoport vezetője, az 53 éves Gregory Cherwonik kapta a leghosszabb büntetést, 40 hónap és 15.000 dolláros pénzbüntetés. Társainak 23 és 30 hónapot kell leülniük és összesen 449.514 dollárt kell megtéríteniük. Korábban egyetlen egyesült államokbeli bíróság sem ítélt ilyen hosszú letöltendő börtönbüntetésre egy fájlcserélőt sem.

Állandó harcot folytatnak a kiadók és a fájlmegosztó oldalak, minden ország próbálkozik a szerzői jogok védelmében törvénykezni, több-kevesebb sikerrel. Van, ahol a rendszer működőképes, de van, hogy egészen abszurd döntések születnek.


A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság kimondta, egy 2007 óta húzódó ügy végén, hogy a szülők nem felelnek gyermekük interneten elkövetett jogsértéséért. A bíróság szerint a tájékoztatási, felvilágosítás kötelezettségen túlmenően nem tartozik a szülői kötelezettségek közé, hogy figyeljék, ellenőrizzék gyermekük online tevékenységét. A döntés következtében a gyerekek potenciális gyanúsítottakká léphetnek elő. A családokat érintő szerzői jogsértési ügyekben az ügyvédek eddig mindig a szülőkhöz fordultak, de így, ha a szülőket nem lehet felelősségre vonni, maradnak a gyerekek.


Finnországban néhány nappal ezelőtt a rendőrök egy 9 éves lány laptopját foglalták le szerzői jogsértésre hivatkozva. 600 eurós kártérítésről szóló követelést kapott a család, amely a gyanú alapján a ThePirate Bay rendszeréből töltött le különböző tartalmakat. Kiderült, hogy a cselekményt nem a családfő, hanem 9 éves kislánya követte el. A rendőrök átkutatták a lakást, lefoglalták a 9 éves kislány laptopját. A nyomozók felhívták az apa figyelmét arra, hogy a 600 euró befizetésével elkerülhette volna ezt az esetet. Az apa az abszurditás csúcsának nevezte a történteket.


Magyarországon 2012. június 25-én fogadta el a Parlament az új Büntető Törvénykönyvet.
Az új Büntető Törvénykönyv nem üldözi a fájlcserét, vagyis egy film vagy sorozat leszedéséért nem kerülünk börtönbe. Az új Btk. önálló fejezetként tartalmazza a szellemi tulajdonjogokat sértő bűncselekményeket (a bitorlás, a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése, a védelmet biztosító műszaki intézkedés kijátszása, a jogkezelési adat meghamisítása és az iparjogvédelmi jogok megsértése)

2013. július 1-jétől az új Btk. a büntethetőséget értékhatárhoz köti, a jövőben csak a százezer forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó elkövetés számít bűncselekménynek, addig csak szabálysértésről beszélhetünk. A büntetés szigorodik: az eddigi maximális nyolc év helyett akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók, akik a bűncselekményt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva (ötszázmillió forint felett) követik el.

Az otthoni fájlcserélők, ha a jogsértés mértéke nem jelentős és a cselekmény közvetett módon sem irányul jövedelemszerzésre, akkor kizárható a jövőben a büntethetőség. Ez nem jelenti a fájlcserélő rendszerek működésének legalizálását, csupán a „mindennapos” felhasználói cselekmények büntetőjogi üldözésének megszüntetését valósítja meg. Ha azonban egy felhasználó már nagyobb vagyoni hátrányt (több mint ötszázezer forint) okozva jogellenesen oszt meg védelem alatt álló tartalmakat, akkor büntethető, főleg ha ezt saját oldalán teszi, és pénzhez jut.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület szerint a cél az, hogy a fogyasztói hozzáállás változzon meg, amit az egyre nagyobb számban megjelenő online legális piaci szolgáltatások igénybevételére való ösztönzéssel és felvilágosítással, mintsem büntetőjogi fenyegetéssel próbál elérni.


Az eredeti itt
1., 2., 3., szintén használt cikk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése